Neplodnost

Neplodnost

Kod parova koji imaju problema s ostvarivanjem trudnoće, ipak je najčešće žena ta koja prva zatraži medicinsku pomoć i krene na pretrage. Muškarci se ispituju kasnije, iako je u gotovo 50 % slučajeva problem upravo u smanjenom oplodnom potencijalu muškog partnera.

Neplodnost se može definirati kao nemogućnost para za ostvarivanje trudnoće i dobivanje potomstva. Medicinskim rječnikom, neplodnost se definira kao nemogućnost ostvarivanja trudnoće nakon jedne godine redovitih spolnih odnosa bez primjene kontracepcijske zaštite.

Dijagnoza neplodnosti

Postoje dva tipa neplodnosti: primarna i sekundarna.

Primarna neplodnost znači da muškarac nije nikada ostvario očinstvo.

Sekundarna neplodnost odnosi se na muškarce koji su jednom ili više puta postali roditelji, bilo s trenutnom partnericom ili nekom drugom ženom.

Muška neplodnost može biti posljedica djelovanja različitih čimbenika – genetski čimbenik, stres, promjene životnog stila, ali i prehrambenih navika koje mogu u značajnoj mjeri nepovoljno utjecati na sazrijevanje i kvalitetu muških spolnih stanica. Oko otprilike 7 % muške populacije ne uspije ostvariti trudnoću partnerice nakon jedne godine redovitih spolnih odnosa bez kontracepcijske zaštite.

Postoje dakle, nasljedni i stečeni poremećaji koji se mogu podijeliti na poremećaje u hormonalnoj kontroli funkcije testisa (1-2 %), poremećaje sazrijevanja spermatozoida u sjemenicima (30-40 %) te poremećaje u funkciji sjemenovoda kroz koje se odvija prijenos spermatozoida (oko 10-20 %).