Medicinski razlozi neplodnosti

Medicinski razlozi neplodnosti

Bolesti testisa

Bolesti testisa i pasjemenika, poput upale, varikokele ili testikularne torzije koje najčešće pogađaju mlađe muškarce, ozbiljna su stanja koja i naknadno mogu utjecati na oplodni potecijal.

Hormonalna neravnoteža

Hormoni, posebice folikulostimulirajući hormon (FSH), upravlja proizvodnjom muških spolnih stanica u sjemenicima. U slučaju smanjenog lučenja ili neučinkovitosti ovog hormona, preporuča se hormonsko nadomjesno liječenje.

Proširene (varikozne) vene u testisima

Varikokela je prisutnost proširenih, čvorastih i vijugavih vena u testisima i sjemenovodu. Oko 15 % muške populacije ima ovaj poremećaj. Neliječena varikokela čest je uzrok muške neplodnosti pošto se zadržavanjem krvi u skrotumu povisuje temperatura u testisima za oko 0,5 - 1° C što ima ozbiljan nepovoljan učinak na stvaranje muških spolnih stanica. U 25-40 % neplodnih muškaraca upravo je varikokela razlog smanjenog oplodnog potencijala.

Protutijela protiv spermija

Tijelo muškarca počinje stvarati muške spolne stanice tek u pubertetu pa se može dogoditi da ih tijelo tada prepozna kao "strane" i počne proizvoditi antitijela za obranu. Antitijela mogu umanjiti oplodni potencijal i ostvarivanje trudnoće kod parnerice.

Bolesti sjemenovoda

Zrenje muških spolnih stanica odvija se u pasjemeniku. Pasjemenik je omotana cjevčica dužine 2-4 metra na vrhu sjemenika kroz koju prolaze spermatozoidi. Čak i mala infekcija može izazvati začepljenje pasjemenika, pa se spermatozoidi ne mogu tijekom prolaska kroz pasjemenik pomiješati sa sjemenom tekućinom. Posljedica je mali broj spermatozoida u ejakulatu, ili poremećaj u njihovoj morfologiji.