Plan liječenja neplodnosti

Plan liječenja neplodnosti

1. faza

Anamneza, ginekološki pregled partnerice, ultrazvuk, grafički prikaz menstrualnog ciklusa, mjerenje bazalne temperature odmah nakon buđenja, spolni odnos u odgovarajuće vrijeme (kada je najveća mogućnost začeća), eventualno hormonalne pretrage.

2. faza

Spermiogram (broj spermija, volumen, pokretljivost, morfologija) - kod urologa, ultrazvučno praćenje ciklusa partnerice (promjene sluznice maternice koja se ciklički mijenja u menstruacijskom ciklusu), hormonalne pretrage, spolni odnos u odgovarajuće vrijeme.

Kod nalaza spermiograma koji odstupa od normalnih vrijednosti, preporuča se da muškarac započne s uzimanjem PROfertila. U mnogim slučajevima, to pomaže da se izbjegne 3. faza, odnosno umjetna oplodnja.

3. faza

S nalazom spermiograma, koji odstupa od normalnih vrijednosti ili ako žena ima dijagnosticirano začepljenje jajovoda, vrlo je vjerojatno da će liječnik u ovoj fazi partnerima predložiti in vitro fertilizaciju (krat. IVF). PROfertil kao nadopuna IVF postupku značajno povećava mogućnosti uspješne oplodnje. Uz to, smanjuje se i nužnost nastavka liječenja u sljedećim fazama odnosno, može se izbjeći postupak oplodnje intracitoplazmatskom injekcijom spermija (ICSI).

Međutim, postupak ICSI i dalje je preporučljiv kod izrazito loše kvalitete spermija (manje od pet do deset milijuna u mililitru) ili kod povećanog broja patološki promijenjenih spermija.