Uloga i djelovanje spermija

Uloga i djelovanje spermija

Loša kvaliteta spermatozoida

Stvaranje spermija – spermatogeneza je dugotrajan proces koji započinje u testisima. Potrebno je dva do tri mjeseca da bi muška spolna stanica bila potpuno zrela, što je dugo vrijeme tijekom kojega i najmanji poremećaj može fatalno djelovati na muške spolne stanice.

Stvaranje spermatozoida (spermatogeneza) je proces koji se odvija u sjemenicima (koji se još nazivaju i testisi). Broj nastalih spermatozoida ovisi o brojnim čimbenicima poput gena, okruženja, fizičkog stanja ili učestalosti seksualnih odnosa i razlikuju se od muškarca do muškarca. Spermiji se kontinuirano stvaraju u sjemenovodnim kanalićima unutar testisa.

U svakom trenutku, prosječan odrasli muškarac ima oko dva do tri milijuna raspoloživih spolnih stanica u različitoj fazi zrelosti. Prosječno vrijeme sazrijevanja spermatozoida traje oko dva do tri mjeseca, odnosno, svaka tri mjeseca formira se nova generacija spermatozoida. Hormoni imaju ključnu ulogu u procesu spermatogeneze. Hipofiza, ili pituitarna žlijezda, izlučuje folikulostimulirajući hormon (FSH). Istovremeno, izlučuje se i luteinizirajući hormon (LH). Kod žena, ovi hormoni su odgovorni za sazrijevanje jajne stanice, a kod muškaraca za stimulaciju spermatogeneze.

Spermatogeneza + PROfertil

Mikronutrijenti

Za uspješan razvoj i sazrijevanje muških spolnih stanica, tijelo treba posebne nutrijente u različitim fazama razvija spermatozoida, poput aminokiselina, elemenata u tragovima, vitamina i supstanci poput vitamina. No, prije svega, razvoj zdravih spermatozoida mogu značajno omesti vanjski čimbenici (infekcije, lijekovi i rendgensko zračenje). Stoga su upravo ovi posebni nutrijenti potrebni da bi osigurali optimalne uvjete za razvoj normalnih zdravih spermatozoida. U određenim okolnostima i uslijed pogrešnog načina života, organizam muškarca može patiti od manjka ovih supstanci što će, nažalost, sam teško primijetiti.

Grafikon prikazuje da aktivne supstance sadržane u PROfertilu imaju pozitivan učinak već na samom početku procesa sazrijevanja spermija.